AJANKOHTAISIA UUTISIA


Klikkaa otsikkoa, niin saat uutisen näkyviin.


XXII Mäntän kuvataideviikoilla näyttäytyy ihana, karmea kesä

XXII Mäntän kuvataideviikkojen teema ja taiteilijat julkistettiin keskiviikkona 8.3.2017 Pekilolla. Paikalla oli joukko tulevan kesän taiteilijoita. Vasemmalta oikealle: Emilia Niskasaari, Kati Åberg, Airi Salosmaa, kuraattori Pirjetta Brander, Ella Tahkolahti, Mika Helin, Tyko Elo, Markku Arantila, Heidi Romo, Jussi Valtakari, Antti Ylönen, Riikka Aresalo, Senja Vellonen ja Yasushi Koyama. (Kuva: Elissa Määttänen)

08.03.2017

Mäntän kuvataideviikkojen tämän vuoden näyttely on teemaltaan Kesä. Se piirtää esiin suven koko kirjon kaikessa ihanuudessaan ja karmeudessaan. Kuraattori Pirjetta Branderin luotsaamaan vuoden 2017 Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyyn osallistuu 37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää. Näyttely avautuu yleisölle 11. kesäkuuta.

– Valitsin teeman, johon kaikilla on kosketuspintaa. Jokaisella on omat toiveensa ja odotuksensa kesän suhteen, ja ne palaavat aina samaan lapsuuden haavekuvaan, kuraattori Brander kertoo.

– Kesän toiminta näyttäytyy absurdina. Se on täynnä kiihkeää toimeliaisuutta mökkikiireineen ja rientoineen. On paljon asioita, jotka on suoritettava ja saatava aikaiseksi, viikonloppuja on vähän. Sitten kun huono sää pilaa haaveet, varataan kuitenkin se äkkilähtö etelään. Näyttely on tämän kaiken toiminnan rinnakkaistodellisuus, kuraattori summaa.

Kuraattori on kutsunut näyttelyyn eri-ikäisiä taiteilijoita ja taiteen reuna-alueilla työskenteleviä ihmisiä eri puolilta Suomea. Kuvataiteilijana hänestä on ollut kiinnostavaa haastatella kollegoja ja kuulla heidän ajattelutavastaan ja taiteentekemisen lähtökohdista.

– Kaikki valitsemani taiteilijat ovat todella taitavia tekijöitä ja taiteen käsityöläisiä. Olen tuntenut monet heistä pitkään ja seurannut heidän tuotantoaan opiskellessani, opettaessani tai ollessani mukana esimerkiksi järjestötyössä.

Sauna Myllyrantaan, taloon sata puuta

Tänä kesänä Kuvataideviikoilla pääsee taidesaunaan ja löylyistä suoraan uimaan Keurusselän aaltoihin, kun Myllyrantaan kohoaa turkulaisen Jan-Erik Anderssonin ja chicagolaisen Shawn Deckerin linnunpesä-äänisauna. Näyttelykävijät voivat myös seurata, millaisia löytöjä taiteilija Mika Helin tekee arkeologisella kaivannollaan. Serlachius-museo Göstan kupeessa, Joenniemen mailla sijaitseva Taavetinsaari on tänä vuonna puolestaan Riikka Aresalon valtakuntaa.

Kuvataideviikot levittäytyy Mäntän keskustasta myös Vilppulaan. Helsingin kulttuuripalkinnon 2016 vastaanottanut kuvataiteilija Viva Granlund maalaa kaksikerroksisen talon Mäntän Kauppakatu 17:ssä ja toteuttaa katumaalauksen Vilppulan torille – molemmat yhdessä kaikenikäisten vapaaehtoisten, muun muassa koululaisryhmien kanssa.

Granlundin työskentely on Mäntän kuvataideviikkojen panos Suomi 100 -juhlintaan. Teos 100 +++ puuta viittaa moninaiseen tulevaisuuteen. Kukin maalattu puu edustaa tekijäänsä ja maalaamiseen osallistuvien erilaisten ihmisten juuria ja elämää. Teos on osa Pirfest ry:n festivaalien eri puolille maakuntaa ulottuvaa sananvapauden tarinaa.


Mediataidetta, veistoksia ja maalauksia

Pekilon neljässä kerroksessa on esillä teoksia suomalaisen nykytaiteen kentän monelta laidalta. Nähtävillä on installaatioita muun muassa vuonna 2010 Ars Fennicalla palkitulta mediataiteilija Charles Sandisonilta, valokuvan, elokuvan ja performanssitaiteen välimaastossa toimivalta Heidi Romolta ja installaatio- ja performanssitaiteilija Timo Tähkäseltä.

Piirustus- ja maalaustaidetta edustavat muun muassa sarjakuvataiteilija Otso Höglund, yleensä installaatio- ja performanssitaiteeseen keskittyvä Ella Tahkolahti, Suomi-palkittu taidemaalari ja -graafikko Risto Suomi ja Senja Vellonen, jonka akvarellit kiteyttävät kesän autereisimmat tunnelmat. Kuvataideviikkojen yleisöä tervehtivät myös Yasushi Koyaman suuret, söpöt eläinhahmot sekä Airi Salosmaan salaperäiset, symboliikkaa tihkuvat veistokset.

– Suurin osa teoksista on tehty varta vasten tätä näyttelyä ja teemaa silmällä pitäen: esimerkiksi mediataiteilija Harri Larjoston fiktiivinen, luontoa käsittelevä lyhytelokuva sekä Kati Åbergin ainutlaatuisesta aiheesta, perinnepurjelaivalla tehdyistä purjehduksista kertova videoteos, Brander kertoo.

Taiteilijoiden joukosta löytyy myös pari perhettä. Viime vuonna kuvataiteen valtionpalkinnon saanut, tekstiiliveistoksiin erikoistunut Pauliina Turakka-Purhonen ja monitaiteilija Kalle Turakka-Purhonen ovat pariskunta. Veistoksillaan luonnon ja ihmisen suhdetta tutkiva Barbara Tieaho ja pajuveistoksillaan suomalaista kesäympäristöä kommentoiva Jenni Tieaho ovat äiti ja tytär.

– Toivon Kuvataideviikkojen näyttelylle laajaa, monipuolista yleisöä, joka pääsee tutustumaan tähän monitaitoiseen joukkoon taiteilijoita ja teoksia, kuraattori Pirjetta Brander summaa.

11.6.2017 aukeavan XXII Mäntän kuvataideviikkojen ohjelmistoon kuuluu myös kuraattorikierroksia, taiteilijatapaamisia ja työpajoja. Tarkempi oheisohjelma tarkentuu toukokuussa.


XXII Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat

Erika Adamsson
Jan-Erik Andersson
Markku Arantila
Riikka Aresalo
Kenneth Bamberg
Tyko Elo
Tom Engblom
Leonora Fredriksson
Viva Granlund
Bo Haglund
Ihana Havo
Mika Helin
Otso Höglund
Petra Innanen
Inka-Maaria Jurvanen
Jussi Juurinen
Eija Keskinen
Yasushi Koyama
Marko Lampisuo
Harri Larjosto
Leevi Lehtinen
Emilia Niskasaari
Olga Palomäki
Sergei Pietilä
Marja Pirilä
Heidi Romo
Airi Salosmaa
Charles Sandison
Risto Suomi
Pekka Syrjälä
Ella Tahkolahti
Barbara Tieaho
Jenni Tieaho
Kalle Turakka-Purhonen
Pauliina Turakka-Purhonen
Timo Tähkänen
Jussi Valtakari & Antti Ylönen
Senja Vellonen
Kati Åberg

Sukella jo ensi kesän tunnelmiin!

13.02.2017

XXII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Pirjetta Brander saattelee tulevan näyttelyn tunnelmiin. Flaijerin pdf-versio on ladattavissa oheisten mallikuvien alta tai media-sivuiltamme.
Viva Granlund, Mäntän kuvataideviikot, Pirfest ja Suomi 100 vuotta

02.02.2017

Viva Granlund
on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on pitkään työskennellyt julkisessa kaupunkitilassa. Hänen työskentelynsä tapahtuu taiteen ja aktivismin välimaastossa. Hän kaunistaa kaupunkitilassa epäpaikkoja, kuten käytäviä tai siltojen alusia, joita tavallisesti tuskin huomaamme tai emme tahdo katsoa. Vuoden 2016 lopulla hänelle annettiin Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto.

Granlundin teokset ovat taiteellisesti korkeatasoisia, tarkkaan suunniteltuja ja täynnä yksityiskohtia. Niiden äärellä katsoja viihtyy pitkään. Granlund ei vain toista valmista ideaa tai konseptia, vaan hallitsee monia eri tekotapoja ja tyylilajeja. Jokainen hänen toteuttamansa teos on omaperäinen ja uniikki. Näitä ovat esimerkiksi Helsingissä Kaisaniemen metroaseman opintoputki sekä Baanalla Kampin sillan alle maalattu teos. Oman taiteellisen työnsä lisäksi Granlund toimii tuntiopettajana lasten ja nuorten parissa Pohjois-Helsingin kuvataidekoulussa. Hän on toteuttanut useita osallistavia maalausprojekteja julkisiin tiloihin.

XXII Mäntän kuvataideviikoille itsenäisyyden juhlavuotena 2017 Viva Granlund toteuttaa kuraattori Pirjetta Branderin kutsumana kokonaisen kaksikerroksisen talon kaikkien pintojen maalauksen. Mäntän keskustassa sijaitsevasta talosta tulee kokonaistaideteos, jonka otsikkona on 100 +++ puuta. Lisäksi Granlund toteuttaa yhdessä paikallisten ja eri kulttuureista tulleiden ihmisten kanssa workshopin, jonka tuloksena Vilppulan torille syntyy katumaalaus.

Pirfestin Suomi 100-hankkeeseen ”Sananvapauden tarina” Granlundin työskentely Mänttä-Vilppulan katukuvassa sopii erinomaisesti. Nimenomaan katutaide on ollut Suomessa pitkään sananvapauden kiisteltyä välimaastoa: rikolliseksi leimattua töhertelyä ja suomalaisen taidemaailmankin piirissä marginaaliseksi koettua.

Parhaimmillaan kuitenkin katutaiteessa yhä enenevästi nähdään potentiaalia, jolla ilmaista yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä asioita yllättävän tehokkaasti. Katutaide on tasa-arvoisesti kaikkien nähtävillä julkisessa tilassa ja mainosten dominoimassa katukuvassa. Lisäksi se tässä toteutustavassa luo yhteisöllisen projektin eri kulttuureista tulevien, eri-ikäisten ihmisten kesken. Taiteilijan opastuksessa ja kokeneen ohjaajan avulla teoksesta voi tulla merkittävä puheenvuoro Suomi 100-vuoden juhlalliseen agendaan.

Mäntän kuvataideviikkojen koko teema ja taiteilijalista julkistetaan maaliskuun alussa.

Taiteilijan sivut:
http://www.vivagranlund.fi
Yhteisötaideprojektit:
http://www.vivagranlund.fi/communityart/Viva Granlund Helsingissä Baanan teoksensa edessä. (Kuva: Pirjetta Brander.)


Harjoittelupaikkoja tarjolla Mäntässä!

Kuvataideviikkojen pääpaikka Pekilo. Kuva: Marko Marin.

22.01.2017

Etsimme sinua, taidehistorian, taidekasvatuksen, estetiikan, museologian ym. humanististen aineiden opiskelija, kuvataiteilijaksi tai kuraattoriksi opiskeleva, messurakentamisen, restauroinnin tai vastaavien kädentaitojen opiskelija, datanomiopiskelija, esitystekniikan (ääni, kuva, editointi, installaatiot) opiskelija, matkailualan opiskelija, tradenomiopintojasi suorittava, tai tiedotusalan opiskelija!

Olet perillä nykytaiteesta ja sen ilmiöistä ja olet kiinnostunut kurkistamaan kulissien taakse ja näkemään, miten suuri nykytaiteen näyttely syntyy. Olet ennakkoluuloton ja innostunut taiteen sisällöistä ja näiden sisältöjen välittämisestä, mutta olet myös valmis tarttumaan erilaisiin töihin, jotka edeltävät valmista teosta, kuten siivoukseen, maalaamiseen, erilaisiin järjestelytehtäviin ja taiteilijan assistenttina toimimiseen. Kun näyttely on avattu, harjoittelu saa uuden luonteen, ja saat monipuolista kokemusta asiakaspalvelusta, matkailuneuvonnasta, kassan käsittelystä, pienen kirjakauppamme järjestelystä ja näyttelyn keskusteluoppaana toimimisesta ja sen valvomisesta.

Aikaisempi kokemus vastaavista tehtävistä ei ole välttämätön, mutta kieltämättä jonkinlainen tuntuma alaan on eduksi harjoittelijoita valittaessa! Mäntän kuvataideviikot on hyvä tilaisuus päästä verkottumaan suomalaiseen taidemaailmaan ainutlaatuiselta näköalapaikalta. Taidekaupungissamme riittää kesällä tekemistä moneen makuun.

Tarjoamme touko-elokuun aikana muualta tulevalle harjoittelijalle ilmaisen asumisen ja kelpo ruokahuollon. Joidenkin yliopistojen kanssa olemme toteuttaneet mallia, jossa kustannamme yhden kuukauden palkan yhtä (tai useampaa) harjoittelukuukautta vastaan, joten kannattaa ottaa selvää oman laitoksen kiintiöistä ja hakea avustusta. Opiskelijaharjoittelijan tehtäviä voimme räätälöidä opintosuunnan mukaisesti siten, että tehtäviin kuuluvat käytännön työtehtävien lisäksi esim. teosesittelyjen kirjoittaminen paikallislehteen, lapsille ja eri-ikäisille kouluryhmille suunnatun aineiston suunnittelu ja näyttelyn opastukset, käännöstehtävät ja katalogin toimittamisessa avustaminen, kotisivujen ja sosiaalisen median päivittäminen.

Kuvataiteilija Pirjetta Branderin kokoama näyttely avautuu 11.6. ja on esillä elokuun loppuun saakka. Näyttelyn pystytys alkaa pääosin 2.5. ja kestää avajaisiin 10.6. saakka. Työtä on tarjolla elokuun loppuun saakka, mutta ainakin jonkin aikaa olisi hyvä olla läsnä myös pystytysvaiheessa. Koska perehdytyksessä menee oma aikansa, suosimme harjoittelijoita, jotka voivat sitoutua vähintään kahdeksi kuukaudeksi.

Kirjoita enintään 2000 merkin esittely itsestäsi, suhteestasi nykytaiteeseen ja kerro, miksi juuri sinut tulisi valita. Lähetä se täydellisten yhteystietojen ja cv:n kera osoitteeseen kuvataideviikot@gmail.com. Lähetä hakemuksesi 17.2.2017 mennessä. Mainitse hakemuksessa selkeästi ne ajankohdat, jolloin pääset aloittamaan harjoittelun ja kuinka pitkän harjoittelujakson pystyt olemaan Mäntässä.

Lämpimästi tervetuloa kesätöihin Mänttä-Vilppulaan!


Tässä muutama suositus aikaisemmilta harjoittelijoilta:


”Pääsin työskentelemään kerrassaan vaikuttavan näyttelyn parissa, opin paljon museologiasta käytännön tasolla ja tutustuin mitä huikeimpiin ihmisiin. Lisäksi, mikä parasta, pääsin hyödyntämään omaa erityisosaamistani museotyöskentelyssä ja sain lisää kokemusta kulttuurialan omaleimaisesta asiakaspalvelusta. Voin lämmöllä suositella kaikille kulttuurialan opiskelijoille työharjoittelua Mäntässä, ei ainoastaan idyllisen maalaismaiseman takia vaan myös siksi, että kokemuksena harjoittelu auttoi näkemään laajemmin mitä kaikkea tarvitaan onnistuneen näyttelyn aikaansaamiseksi.” - restauroinnin opiskelija Laura Häkkinen, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu


"Harjoittelussa Mäntän kuvataideviikoilla koin suomalaisen kesänäyttelyn koko kaaren ripustuksesta ja sydänkesän kävijäpiikeistä aina loppukesän koululaisryhmiin asti – samalla työtehtävät vaihtelivat mukavasti. Mäntän kuvataidetarjonta, kesän musiikkifestivaalit ja Mäntänvuoren Viinitupa takaavat, että kaupungissa riittää myös vapaa-ajanviettomahdollisuuksia!" - taidehistorian opiskelija Anna Peltomäki, Turun yliopisto


”Mäntässä vietetyn kesän aikana sain työkokemusta vähän kaikkeen, mitä tulee taidenäyttelyn järjestämiseen. Myös erikoisosaamiseni otettiin tehtäviä jakaessa huomioon. Kuvataideviikkojen näyttelykokonaisuus oli runsas ja kovatasoinen, ja niinpä teoksissa riitti ihmeteltävää ja pohdittavaa koko kesäksi. Mänttä tarjoaa eloisan ja inspiroivan työympäristön sekä
mahdollisuuden tutustua suureen määrään merkittäviä nykytaiteilijoita.  Harjoittelijaporukassa yhteishenki oli lämmin ja kesän jälkeen jäikin käteen myös uusia hyviä ystäviä!” - kirjallisuuden opiskelija Tuomas Taskinen


”Harjoittelussa parasta oli monipuolinen toiminta, jossa pääsi kokeilemaan useamman tyyppistä työskentelyä ja näin kokeilemaan omia rajojaan uusien haasteiden parissa! Myös läheinen työskentely taiteilijoiden ja muiden toimijoiden parissa antoi paljon erilaisia näkökulmia työhön ja opin työskentelemään kaikenlaisten persoonien kanssa. Pienenä lisänä tuli myös varmuutta kielitaidon suhteen, kun oli tekemisissä erilaisista taustoista tulleiden ihmisten kanssa, asiakaspalvelua myöten. Kuvataideviikoilla työskentely antaa laajan skaalan uutta nähtävää, koettavaa ja opittavaa. Omaan arsenaaliin on kertynyt aimo annos uusia välineitä toimia itsenäisesti minkä tahansa vastaan tulevan tehtävän kanssa.” - opiskelija Mia Mickels 


"Mäntässä työskennellessäni pääsin näkemään hyvin läheltä, kuinka kuvataidefestivaali rakentuu. Työskentely festivaalin järjestäjien sekä taiteilijoiden kanssa oli mielenkiintoista. Olen hyötynyt Kuvataideviikoilla työskentelystä työkokemuksen ja työnhaun kannalta. Oman taustani tähden etenkin opastukset rikastuttivat työkokemustani - koen, että sain eväitä tämänhetkiseen museolehtorin hommaan! Teoksista kirjoittaminen oli myös antoisaa ja sitä kautta ne avautuivat aivan uudella tavalla. Muista harjoittelijoista sain hyviä ystäviä ja verkosto laajeni sitäkin kautta. Uudet tutut kirjallisuustieteistä, taidehistoriasta ja estetiikasta saavat hyvälle mielelle."
 - taiteen maisteri Aino Mäntyvaara

Kuraattori esittäytyy taiteilijana Pekilon joulunäyttelyssä

Pirjetta Brander: Birdie, 2016, stillkuva 2D-animaatiosta.


29.11.2016

Kuvataideviikkojen kesän 2017 kuraattori, kuvataiteilija Pirjetta Brander tervehtii mänttäläisiä ja paikkakunnalla vierailevia joulunäyttelyn muodossa otsikolla Ois joulu ainainen. Pekilolla nähdään vallattomia veistoksia sekä luontoa tarkastelevia animaatioita hiljattain Mänttään muuttaneelta Branderilta. Näyttely on avoinna 10.–16.12.2016 ja sen yhteydessä on myynnissä myös Pekilo-kasseja, taidekirjoja ja julisteita sekä taiteilijan tuotantoa. Lisäksi tarjolla on Kuvataideviikkojen ensi kesän kausikorttia alennettuun hintaan.

Pirjetta Brander (s. 1970) toimii taiteen kentällä laaja-alaisesti, niin kuvanveiston kuin mediataiteenkin parissa. Hänen tuotantonsa sisältää muun muassa maalauksia, piirroksia, videoteoksia ja installaatioita. Taiteilijan värikylläisissä ja runsaissa teoksissa limittyvät ilo, tuska, kauneus, ahdistus, riettaus, kauhu ja humoristinen lapsekkuus. Brander on kuvataiteilijana utelias ja heittäytyvä. Hänen taiteensa syntyy vahvojen kontrastien kautta.

Pirjetta Brander on osallistunut Mäntän kuvataideviikoille kahdesti taiteilijana, vuonna 2000 sekä 2011, jolloin esillä oli installaatio Jättiläinen. Vuonna 2012 Helsingin Taidehallissa nähtiin taiteilijan laaja yksityisnäyttely Pahan kukkia. Samana vuonna hänet palkittiin Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla. Brander on toiminut myös tamperelaisen Rajataide ry:n julkaiseman ½-lehden päätoimittajana.

Pirjetta Brander: Ois joulu ainainen
Mäntän kuvataideviikkojen joulunäyttely 10.–16.12.2016

Avoinna la–su klo 12–16 ja ma–pe klo 15–18.
Myynnissä Pekilo-kasseja, taidekirjoja ja julisteita sekä taiteilijan tuotantoa.
Ensi kesän kausikortti erikoishintaan 10 € (norm. 15 €).

Kuraattori Pirjetta Branderin Taidekaupunki

02.11.2016

XXII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Pirjetta Brander kertoo Taidekaupungin tuoreessa haastattelussa päätöksestään muuttaa Mänttään ja siitä, miltä vuoden 2017 näyttelyn valmisteleminen tuntuu.

Pirjetta Brander XXII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi

Kuvataiteilija Pirjetta Brander valitsee Kuvataideviikkojen ensi kesän taiteilijat. (Kuva: Marko Marin.)

19.10.2016


Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2017 kuraattoriksi on valittu kuvataiteilija Pirjetta Brander (s. 1970). Brander toimii taiteen kentällä laaja-alaisesti, niin kuvanveiston kuin mediataiteenkin parissa. Hänen tuotantonsa sisältää muun muassa maalauksia, piirroksia, animaatioita ja installaatioita. Viime vuosina Brander on keskittynyt kivi- ja pronssiveistoksiin, joita hän on työstänyt useissa residenssijaksoissa Intiassa. Taiteilijan värikylläisissä ja runsaissa teoksissa limittyvät ilo, tuska, kauneus, ahdistus, riettaus, kauhu ja humoristinen lapsekkuus.
– Yritän oppia ja ymmärtää, miten maailma ja ihmiset toimivat. Taiteen kautta se onnistuu parhaiten. Vaikka ihmiset ja lähtökohdat olisivat erilaisia, taiteesta löytää yhteisiä nimittäjiä; teoksia, jotka lohduttavat ja naurattavat.

Pirjetta Brander on osallistunut Kuvataideviikoille kahdesti taiteilijana, vuonna 2000 sekä 2011, jolloin esillä oli installaatio Jättiläinen. Mäntän kuvataiteen ystävien kutsu kuraattoriksi oli taiteilijalle unelmien täyttymys. Brander on aiemmin kuratoinut useampia näyttelykokonaisuuksia, kirjoittanut taiteesta ja tehnyt paljon yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa ja kokee pääsevänsä käyttämään taitojaan nyt monipuolisesti.

Pirjetta Branderin kuratoinnin pohjana on vahva luottamus hänen valitsemiensa tekijöiden ammattitaitoon, teosideoihin ja ratkaisuihin. Näyttelystä on taiteellisen johtajan mukaan tulossa vakava, mutta hysteerisen hauska.
– Kuvataiteilijana olen utelias ja heittäytyvä, jopa fanaattinen uuden kiinnostuksen kohteen edessä. Tuleva näyttely rakentuu samalla tavoin kuin omakin taiteeni: vahvojen kontrastien kautta.

Asuttuaan Helsingissä neljännesvuosisadan verran Pirjetta Brander on muuttanut vastikään Mänttään. Kipinä tapahtumaan ja paikkakuntaan syntyi jo ensi kohtaamisella Mäntän kanssa vuonna 2000.
– Kuvataideviikkojen ilmapiiri kiinnosti. Se oli niin erilainen kuin vastaavat kuvataidetapahtumat ylipäätään. Tapahtuma on vuosien saatossa ammattimaistunut, mutta ilmapiiri on silti pysynyt samana, Brander summaa.

– Mäntässä on paljon mahdollisuuksia luovaan työskentelyyn sekä mukavia ihmisiä ja ystäviä. Tämä on ylivertainen taidekaupunki Suomessa heti Helsingin jälkeen, toteaa tuore kuraattori ja kertoo tuntevansa itsensä todella tervetulleeksi.

Pirjetta Branderille myönnettiin Kaapelin taidepalkinto vuonna 2003 yhdessä Eija Keskisen kanssa. Vuonna 2012 Helsingin Taidehallissa nähtiin taiteilijan laaja yksityisnäyttely Pahan kukkia. Samana vuonna hänet palkittiin Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla. Brander on toiminut myös tamperelaisen Rajataide ry:n julkaiseman ½-lehden päätoimittajana. Taiteilijalle on myönnetty Valtion taidetoimikunnan kolmivuotinen apuraha vuonna 2011, ja paraikaa hän työskentelee Suomen kulttuurirahaston kolmivuotisen apurahan turvin.

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on järjestänyt Mäntän kuvataideviikkoja vuodesta 1993 lähtien. Vuodesta 2002 tapahtuman pääpaikkana on toiminut Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän korkeimman tehtaanpiipun juurella.


Taiteilijalista julkistetaan helmikuussa 2017.


Yleisöennätys Mäntän kuvataideviikoille

Kommandona-näyttelyn 17000. kävijä asteli Pekilolle keskiviikkona 31.8. kello 13.02. Jaakko Lyytinen sai toiminnanjohtaja Tiina Nyrhiseltä kukat ja onnittelut Kristen Liu-Wongin teosten ympäröimänä. (Kuva: Elissa Määttänen.)

31.08.2016


Yli 17 000 kävijää näki Anssi Kasitonnin kuratoiman Kommandona-näyttelyn XXI Mäntän kuvataideviikoilla. Entinen ennätys vuodelta 2014 oli 14 500 kävijää.


Tänään keskiviikkona ovensa sulkeva näyttely keräsi uudenlaista yleisöä ja tavoitti aikaisempaa enemmän lapsiperheitä, nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä miehiä.

– Suurin osa kävijöistä tulee Kuvataideviikoille edelleenkin omilla autoilla tai Serlachius-bussilla, toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kertoo. Bussiryhmien osuus ei tänä kesänä kasvanut, vaan kävijöitä riitti tasaisena virtana koko kesän. Vilkkaimmat päivät osuivat heinäkuun alkupuolelle, jolloin saman päivän aikana kävi yli 420 kävijää. Elokuussa lisää virtaa Mänttään tuovat koululaisryhmät, jotka ovat jo monena vuonna päässeet ilmaiseksi katsomaan näyttelyn lukuvuotensa alkajaisiksi.

Kesän huikean suosion syynä on Anssi Kasitonnin vetovoimaisuus sekä hänen kokoamansa näyttelyn vetonaulat.

Kiinnostusta herättivät muun muassa Kalle Mustosen maailman suurin puutarhatonttu, Kaija Papun virkattu poliisiauto, Pekka ja Teija Isorättyän kolmen teoksen kokonaisuus ulkorakennuksissa, Kalevi Helvetin alias Pertti Kurikan piirrokset, Simo Riikosen ruiskumaalauksen taidonnäyte ja Risto Puurusen 3D-varjokuvat.

Myös näyttelyn yksi yhdysvaltalaisvahvistuksista, Hollywood-tähti ja taiteilija Lucy Liu ja hänen grafiikanvedoksensa aiheuttivat kuhinaa. Lisäksi kutsuvuutta lisäsi Pekilon takapihalle rakennettu skeittiramppi ja pop-up-kauppa, joka toimi Vilunki 3000:n installaation Pub Hallukarvinen & Divari Gulliverin matkat ohessa heinä-elokuussa.

– Kynnys astua nykytaiteen maailmaan oli tänä vuonna todella matala, mutta laatu silti korkealla, Nyrhinen ynnää.

– Haluan kiittää Kuvataideviikkoja ja taiteilijoita ja kaikkia ihmisiä, jotka saapuivat Mänttään, iloitsee vaatimaton Anssi Kasitonni, joka itsensä sijaan nostaisi kesän vetonauloiksi ensiluokkaiset taiteentekijät ja koko tiimin.

Edellinen kävijäennätys oli vuodelta 2014, jolloin nähtiin toimittaja Minna Joenniemen kokoama Hetkinen-näyttely monine oheistapahtumineen. Mäntän kirkon ylle puettu Kaarina Kaikkosen teos Totuuden henki kiinnosti monia, ja samalle kesälle osui Serlachius-museo Göstan paviljongin avaus.

Mäntän kuvataideviikot julkistaa lokakuun lopulla kuraattorinsa vuodelle 2017.