AJANKOHTAISIA UUTISIA


Klikkaa otsikkoa, niin saat uutisen näkyviin.


 
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Kartasto on paketissa!

Kartasto on paketissa!

Hanna Keynäs: Paketoidut, 2018, installaatio. (Kuva: Timo Nieminen.)

XXIII Mäntän kuvataideviikkojen Kartasto-näyttely sulki ovensa perjantaina 31.8. Näyttelyn näki kaikkiaan 15 000 kävijää. Kiitämme lämpimästi yleisöämme sekä Kartaston kuraattori Veikko Halmetojaa, kaikkia 57 taiteilijaa ja yhteistyökumppaneitamme hyvästä ja hauskasta kesästä!

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Tulevaisuuden taidenäyttely -seminaari Tampereella

Tulevaisuuden taidenäyttely -seminaari Tampereella

Erno Enkenberg: Kartoittaja, 2018, öljy kankaalle.

Maanantaina 27.8.2018
Finlayson Art Area ja Aamulehden auditorio

Tulevaisuuden taidenäyttely
- seminaari nykytaiteen esittämisestä

Seminaarin ovat yhteistyössä järjestäneet Aamulehti, Finlayson Art Area, Mäntän kuvataideviikot, Suomen Arvostelijain liitto ja Tampereen taidemuseo. Tilaisuus juhlistaa Mäntän kuvataideviikkojen 25-vuotisjuhlavuotta.


FAA

Opastus alkaa Väinö Linnan aukiolta.

klo 11

Finlayson Art Area -näyttely (FAA) avautuu vapaasti katsottavaksi

klo 12
Opastettu kierros FAA-näyttelyyn
Oppaana Katja Villemonteix

SEMINAARI
Seminaari pidetään Aamulehden auditoriossa

klo 13.15
Tervetulosanat
taidehistorioitsija ja kuvataidekriitikko Maaria Salo

klo 13.20
Tulevaisuuden taidemuseo, case-esimerkki Tampereen taidemuseon uudisrakennus
Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju

klo 13.45
Tulevaisuuden kesänäyttely, case-esimerkki FAA
Grafiikanpaja Himmelblaun toimitusjohtaja Pertti Ketonen

klo 14.10
Millainen on tulevaisuuden taidenäyttely?
Paneelikeskustelun puheenjohtaja toimii Maaria Salo

Keskustelijoina
Vapaa kuraattori Veikko Halmetoja
Framen ohjelmapäällikkö ja vapaa kuraattori Jussi Koitela
Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuuren
Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen

Klo 15.40
Seminaarin loppuyhteenveto
Taidehistorioitsija ja kuvataidekriitikko Maaria Salo

klo 15.50
Seminaari päättyy

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT

Bussikyyti lähtee Väinö Linnan aukiolta

(vain paikan etukäteen varanneille - varaukset: kuvataideviikot.tiedottaja@gmail.com)

Klo 16
Bussikuljetus lähtee
Kuvataideviikkojen tämän kesän kuraattori Veikko Halmetoja kertoo näyttelyn synnystä

Klo 17.30
Opastus Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyyn
Oppaana Veikko Halmetoja

Klo 18.30
Vapaata tustustumista näyttelyyn sekä vapaata seurustelua

Klo 19.30
Bussikuljetus takaisin Tampereelle

Tapahtuman FB-event löytyy täältä.

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Maleksijan paratiisi avautuu

Maleksijan paratiisi avautuu

Erno Enkenberg: Kartoittaja, 2018, öljy kankaalle.


Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2018 näyttely Kartasto avautuu yleisölle 17.6.2018. Taidekriitikko, galleristi Veikko Halmetojan kuratoiman näyttelyn 57 taiteilijaa johdattelevat näyttelykävijät polveilevalle tielle kartoittamaan maailmaa. Näyttelyn pääpaikkana on Pekilo, mutta taidetta nähdään ja koetaan myös kaupunkitilassa, Joenniemessä sekä verkossa.

Kartasto on rakentunut pitkälti kolmen Pekilon kerroksen ja kolmen suuntaa-antavan teeman varaan. Kuraattori Veikko Halmetoja täsmentää, että teemoihin ei ole kuitenkaan syytä takertua tiukasti.

– On tärkeää, että jokaisessa kerroksessa on välillä suvantokohtia ja mahdollisuus hengähtää. Haluan, että näyttelyssä on konkretiaa, mutta haluan että siinä uskalletaan myös leijailla pilvilinnoissa.

Maa, luonto, ihmisyys

– Ensimmäinen kerros on maan, luonnon ja ihmisyyden kerros. Sepeli narskuu kenkien alla, metsä leviää ympärille ja ihmiskohtalot koskettavat, Veikko Halmetoja kuvailee.

Pekilon aulasta pääsee suoraan matkalle ja seuraamaan ihmisten elämää Dar Es Salaamissa. Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen vuorovaikutteinen videoinstallaatio Tracking Dar Es Salaam käsittelee kysymyksiä ihmisyydestä, ihmisarvosta ja yksilön roolista yhteiskunnassa. Aleksi Liimataisen ja Mikko Paakkosen installaatio Suomi Finland 5926 tuo näyttelytilaan ratapihan ja sen myötä tunteen joutilaisuudesta, joka voisi katketa saapuvan junan ääniin milloin tahansa. Junaradan varrelta voi poiketa metsään: Tiina Kivisen piirustusinstallaatio Onnennotko vie syvälle luonnon siimekseen ja pohtimaan muun muassa metsien ja maisemakäsityksen roolia osana ympäristönsuojelua.

Yhteiskunnallista keskustelua ja filosofiaa


– Kolmas kerros on politiikan ja filosofian kerros. Siellä nähtävät teokset käsittelevät yhteiskunnallista keskustelua, valtaa ja sen lieveilmiöitä.

Esillä on muun muassa Timo Wrightin kokeellinen lyhytelokuva Ex Nihilo, joka kolmesta eri näkökulmasta kuvaa ihmisen pyrkimystä kontrolloida elämää ja kuolemaa. Kaj Stenvallin maalaukset puolestaan purkavat kahden suurvallan johtohahmojen valtaa huumorin keinoin. Saara Särmän kollaasi Alalaita tuo näkyväksi nykyhetken pelon maantieteen – Internetin vihapuheen.

Shamanistisia maalauksia ja pyhiä kirjoja

Pekilon neljännessä kerroksessa astutaan satujen, myyttien ja uskontojen maailmaan. Esillä ovat muun muassa Pekka Väyrysen pienet, shamanistiset maalaukset, Rannveig Helgadóttirin mandalat, Dzamil Kamangerin helmikudontatekniikalla tehdyt monoteististen uskontojen pyhien kirjojen kannet sekä Outi Heiskasen pensastuulikansa.

Aura Kotkavirran Paratiisisaari on dokumentoitu performanssi, jota voi seurata myös verkossa osoitteessa https://kivienupotus.com/. Lisäksi verkossa on nähtävillä Kalle Hammin & Dzamil Kamangerin teos Plantae Vagabundae osoitteessa gostanpuisto.fi. Teoksen kuvitus on esillä Autereen tuvassa, Joenniemessä. Plantae Vagabundae on tehty yhteistyössä Serlachius-museoiden kanssa.

Mäntän kaupunkitilassa nähdään EGSin graffitteja, lisäksi kaupungissa vierailee kesän aikana Virpi Kannon ja Tapani Kokon humoristinen, sirkusvaikutteinen Taidevankkuri Linnuntie.

Mäntän kuvataideviikot täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Alkutaipaleellaan biennalena järjestetty tapahtuma on vakiintunut jokakesäiseksi, pääasiassa kotimaisen nykytaiteen katselmukseksi.

– On kunnia olla tekemässä juhlavuoden näyttelyä. Olen koonnut Kartaston kantaen mukanani kaikkia aiempia näyttelyitä. Olen nähnyt jokaisen ja suuren osan useampaan kertaan, kertoo Mäntässä lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt Veikko Halmetoja.


 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - EGS Mäntän kuvataideviikoille

EGS Mäntän kuvataideviikoille

EGSin teos We Travel Together Forever 2 on vallannut Pekilosta oman huoneensa. Lisäksi taiteilijalta nähdään teos Pekilon julkisivussa sekä maalauksia Mäntän kaupunkitilassa.


Ateneumin taidemuseon ulkoseinällä keväällä 2017 nähty banderolli Europe's Greatest Shame #11 tulee kesän ajaksi Pekilon julkisivuun. Banderollin tekijä, kansainvälisesti tunnettu graffititaiteilija EGS on Mäntän kuvataideviikkojen tämän kesän 57. taiteilija.

Mäntän kuvataideviikot perustettiin 25 vuotta sitten. Taiteilija Juha Sääsken kokoamassa näyttelyssä oli mukana 57 taiteilijaa. Neljännesvuosisata myöhemmin kuraattorina on Mäntän oma kasvatti, Veikko Halmetoja,jonka Kartasto-nimisessä näyttelyssä oli vielä eilen 56 taiteilijaa. Nyt viimeisenä kiinnityksenä luvun pyöristää 57:ään kuulu suomalainen graffititaiteilija EGS. Taiteilija on maalannut yhden huoneen lattiasta kattoon Pekilolla ja lisäksi graffititeoksia Mäntän kaupunkitilaan.

EGSin teoksia nähtiin keväällä laajassa näyttelyssä Taidehallin yksityisnäyttelyssä, jossa merkittävässä roolissa olivat erilaiset maailmankartat ja rajalinjat

– EGSin tuotannossa näkyy vahva humanitaarinen eetos. Hän on tuonut muuttoliikkeet ja pakolaisuuden teemat vahvasti kartalle ja työskennellyt muun muassa Amnestyn kanssa, Veikko Halmetoja kertoo.
– EGS tuo Mäntän näyttelyn Kartasto-teeman vahvasti tähän päivään.

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Kuvataideviikot laati runsaan oheisohjelmiston Mänttään

Kuvataideviikot laati runsaan oheisohjelmiston Mänttään

Taidevankkuri Linnuntie esiintyy Mäntän keskustassa kesän mittaan (kuva: Kajaanin Runoviikko).

25-vuotisvisa, taikuutta taidevankkureissa...


Mäntän kuvataideviikot perustettiin 25 vuotta sitten. Jo silloin näyttelyssä oli kunnianhimoista oheisohjelmaa. Nyt neljännesvuosisata myöhemmin kuraattorina on Mäntän oma kasvatti, Veikko Halmetoja, jonka Kartasto-nimisessä näyttelyssä on kuraattorikierroksia, keskustelutilaisuuksia ja performansseja edellisten vuosien tapaan.

Näyttely avautuu 17. kesäkuuta ja samalla starttaa myös Mäntän kuvataideviikkojen oheisohjelma. Uutta yleisöä ja tunnelmaa haetaan mänttäläisestä Pub Kolosta, jossa pidetään feministisen ajatushautomo Hatun organisoima feministinen kiroiluiltama. Samassa paikassa pidetään keskikesän keskiviikkoisin sarja kulttuuripainotteisia pubivisoja. Perinteisiä yleisömagneetteja ovat kuraattorin vetämät opastuskierrokset, taiteilijatapaamiset, performanssit ja keskustelutilaisuudet. Mäntän katukuvaan ilmestyy kolme kertaa kesän aikana sirkusvaikutteinen Taidevankkuri Linnuntie, jonka tirehtööreinä ovat Tapani Kokko ja Virpi Kanto.

Tutustu tarkemmin Kartaston oheisohjelmaan!


 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Kuvataideviikot 2018 on maleksijan paratiisi ja maailman kartoittaja

Kuvataideviikot 2018 on maleksijan paratiisi ja maailman kartoittaja

Paikalla Kuvataideviikkojen tiedotustilaisuudessa 31.1. oli kuraattori Veikko Halmetojan lisäksi joukko Kartasto-näyttelyyn osallistuvia taiteilijoita. Jukka Silokunnas (vas.), Tellervo Kalleinen, Kim Somervuori, Aleksi Liimatainen, Melina Paakkonen, Mikko Paakkonen, Jarno Vesala, Kirsi Pitkänen, Kirsimaria E. Törönen-Ripatti, kuraattori Veikko Halmetoja, Ville Räty, Janne Laine, Teemu Korpela, Anna Pekkala, Emmi Kallio, Sari Tervaniemi.


Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2018 otsikkona on Kartasto. Kuraattori Veikko Halmetoja on valinnut näyttelyyn 56 taiteilijaa, jotka johdattavat näyttelykävijät polveilevalle tielle kartoittamaan maailmaa. Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Kuvataideviikot avautuu yleisölle 17. kesäkuuta ja on avoinna elokuun loppuun saakka.
Kartasto käsittelee ihmisten tarvetta ymmärtää ja hallita ympäröivää todellisuutta. Se käsittelee rajoja ja vallankäyttöä, kuraattori Veikko Halmetoja kertoo.

Näyttelyssä paneudutaan muun muassa julkisen tilan valtasuhteisiin.
– Meillä on entistä vähemmän omistussuhteista vapaata tilaa. Omistaminen on valtaa ja sitä valtaa käytetään usein rajoittamaan olemista ja liikkumista. Myös yhteinen tila on nykyään usein vartioitua. Rautatieasemilla on ihana maleksia, mutta asiaton oleskelu on niillä kielletty, Halmetoja huomauttaa.

– Pekilon ensimmäisestä kerroksesta tulee maleksijan paratiisi. Rakennan näyttelyä, jossa saa viihtyä, Halmetoja lupaa.

Näyttelyssä käsitellään myös päänsisäisten maailmojen kartoittamista, erilaisia maailmankatsomuksia ja suurvaltapolitiikkaa. Vaikka osa teoksista esittää kriittisen näkökulman vaikeisiin aiheisiin, se ei estä naurua.
– Nauru on väline purkaa valtaa, Halmetoja muistuttaa.


Halmetoja on valinnut taiteilijoita laajalla ikähaitarilla, eri puolilta Suomea.
– Mukana on paljon taiteilijoita, joista osa on yleisölle vielä tuntemattomia. Olen löytänyt kiinnostavia tekijöitä opettaessani eri taidekouluissa. Joukossa on totta kai myös vanhempaa kaartia ja tunnettujakin nimiä, Veikko Halmetoja kertoo.


Kartaston taiteilijoihin lukeutuu myös Kuvataideviikkojen entisiä taiteellisia johtajia: vuoden 2012 näyttelyn kuraattori Ilona Valkonen ja vuoden 2015 kuraattorit Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger.
– Olen kutsunut mukaan taiteilijoita, joiden katson panostavan vakavissaan siihen, että ymmärtäisimme ja hahmottaisimme maailmaa asteen verran paremmin. He ovat kartoittajia, nykyajan tutkimusmatkaajia, Halmetoja kuvailee.

Aiemmilta vuosilta tuttuja nimiä ovat muun muassa Antti Laitinen, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Arttu Merimaa ja Kaj Stenvall. Pitkän linjan tekijöitä, joita ei ole aiemmin nähty Mäntässä ovat muun muassa Timo Vuorikoski ja Stefan Bremer. Palkittuja taiteilijoita ovat esimerkiksi Paul Gustafsson, Pasi Soukkala ja Hanna Keynäs. Heidät kaikki on valittu joskus erityistä tukea tarvitsevien taiteilijain työskentelyä tukevan Kettuki ry:n vuoden taiteilijaksi.

– Halusin tuoda näyttelyyn myös kuvataiteen rajapintoja. Tätä edustaa esimerkiksi feministitutkija Saara Särmä, joka tekee tutkimustyössään poliittisia kollaaseja ja on tunnettu All Male Panel -ilmiön esiinnostamisesta. Feministisen näkökulman esiintuojia on myös Emilia Kokko, jonka Turiseva Tissi -hahmo ilahduttaa videoteoksissa, Halmetoja kertoo.

– Lupaan näyttelyvieraille kokemuksia ja ajateltavaa, kauneutta ja rumuutta sekä teoksia, jotka jättävät muistijäljen. Muistan itse useita teoksia ensimmäisestä vuoden 1993 näyttelystä ja minulle on kunnia-asia, että 25 vuoden kuluttua joku sanoo samaa vuoden 2018 näyttelystä, Veikko Halmetoja sanoo. • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Kulkureittejä Kartastoon

Kulkureittejä Kartastoon

22.1.2018

XXIII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Veikko Halmetoja johdattelee uunituoreella flyerilla jo ensi kesän tunnelmiin. Lataa pdf-versio kuvien alta tai mediasivultamme! 
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin