XXVII Mäntän kuvataideviikot 11.6.-31.8.2023

2023 Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorit Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus

Kuraattorit 2023

Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus

Kuvataiteilijat Minna Suoniemi (s. 1972) ja Petri Ala-Maunus (s. 1970) on valittu XXVII Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2023 kuraattoreiksi. Aktiivisesti taidekenttää seuraava ja siihen monella tapaa osallistuva pariskunta on valinnasta innoissaan: 

– Meillä on lämmin ja läheinen suhde Mänttään, siellä on paljon tuttuja ihmisiä. Kuraattorin tehtävä on kunniatehtävä ja inspiroi meitä, Minna Suoniemi kertoo. – Mänttä on aika erityinen paikkakunta, jolla on kiinnostava historia metsäteollisuuden keskuksesta tunnetuksi taidekaupungiksi. Konteksti on inspiroiva tausta meidän työllemme ja taiteilijoiden teoksille.

– Mäntän kuvataideviikot on paikka, jossa taiteilijan teokset tulevat nähdyksi. Uskomme, että tekeillä on yllättävä ja villikin näyttely.

Ala-Maunus ja Suoniemi ovat molemmat osallistuneet Kuvataideviikkojen näyttelyyn, Petri vuonna 2007 ja Minna vuonna 2009. He ovat käyneet Mäntässä lähes joka kesä. – Ne kerrat, kun emme ole käyneet Kuvataideviikoilla, ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Petri voitti yleisöäänestyksen 2007, mikä oli suuri kunnia, ja nyt pääsemme yhdessä kuratoimaan näyttelyn.

Parhaat ideat tulevat tekemisen kautta

Petri Ala-Maunus on yksi tunnetuimmista suomalaisista nykymaalareista. Parhaillaan hänellä on näyttely Makasiini Contemporary -galleriassa Turussa. Vuosi sitten syksyllä Salon taidemuseossa oli esillä Ala-Maunuksen laaja retrospektiivinen näyttely La la Land, joka siirtyi myöhemmin Jyväskylän taidemuseoon.

Ala-Maunus maalaa vaikuttavia maisemia, jotka ensi näkemältä tuovat mieleen romantiikan ajan luontokuvaukset, kuten 1800-luvulla toimineen Düsseldorfin koulukunnan maisemamaalaukset. Olennaista Ala-Maunuksen töissä on tietynlainen outous ja epätodellisuus, tunnelma on kuin aikojen alusta tai viimeisen tuhon hetkeltä. Hän on taiteessaan käsitellyt maisemaa ja sitä, millaisia merkityksiä siitä voi maalaamalla löytää.

– Minulle parhaat ideat tulevat tekemisen kautta. Kun työskentely lähtee liikkeelle, se ruokkii itseään ja uusia teosideoita, Petri kuvailee työskentelyään.

Minna Suoniemi on kuvataiteilija, jonka teokset ovat useimmiten liikkuvaa kuvaa ja installaatioita. Häntä kiinnostavat perhe, ylisukupolviset kokemukset, kehollisuus, kontrolli ja luokka. Hän työskentelee yliopistonlehtorina Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksella. Hänen näyttelynsä Tiheää vettä oli esillä Forum Box -galleriassa vuosi sitten. Kyseessä oli kahdesta videoteoksesta ja neulanreikävalokuvista muodostuva tilallinen installaatio. Viime kesänä Suoniemi osallistui Galleria Halmetojan Pehmee, pehmee, pehmee -näyttelyyn.

– Minullakin ideat kehittyvät tekemisen kautta. Jotenkin työ aina jatkuu siitä, mitä olen aikaisemmin tehnyt. Aiheet nousevat omasta kokemus- ja elämismaailmastani. Tekeminen on myös ajattelua, keskustelua, lukemista ja kirjoittamista.

Yhteiskuratointi edellyttää keskustelua

Minna ja Petri ovat aiemminkin toimineet kuraattoreina. Sen ohella, että molemmat ovat kuratoineet erikseen näyttelyitä, on heillä kokemusta myös yhdessä työskentelystä. Vuonna 2017 pariskunta kokosi Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAn kesänäyttelyn Greetings from SUOMI.

Kahden kuraattorin yhteistyö sujuu Petrin mukaan hyvin. – Kun on kaksi kuraattoria, pitää tietenkin tehdä kompromisseja, mikä on ihan hyväkin. Käymme paljon näyttelyissä, se on meidän yhteinen harrastuksemme ja intohimomme. Se on aika luontevaa keskustelua, kun toiselle voi ehdottaa taiteilijoita, ja hän tietää heti mistä on kyse.

– Meidän ihastuksemme ja taidemakumme ovat aika samansuuntaisia. Keskustelevuus on meille mieluinen työtapa. Emme siis ole kuratoimassa vain teoksia, vaan käymässä keskustelua taiteilijoiden kanssa. Dialogi näyttelyyn kutsuttujen taiteilijoiden kanssa on meille olennainen osana prosessia, Minna kertoo.

Näyttelyn teema muotoutuu yhdessä keskustellen

– Nyt kun taiteilijajoukko alkaa hahmottua, teema nousee sieltä. Taiteilijavalintoihimme liittyy ehkä joku narratiivisuus, kertomuksellisuus tai tapahtumallisuus. Siihen me molemmat usein kiinnitämme huomiota. Myös intohimo tekemiseen vetää meitä puoleensa, ja uskommekin, että sitä voi aistia ensi kesän näyttelyn teoksista.

Vuoden 2023 näyttelyssä tulee olemaan ainakin maalauksia, liikkuvaa kuvaa ja installaatioita. Taiteilijoiden lukumäärä Kuvataideviikkojen näyttelyissä vaihtelee vuosittain. Vuonna 2021 mukana oli 67 taiteilijaa, viime kesänä heitä oli 38.

– Haluamme, että taiteilijalla on oma tila, ikään kuin kunniapaikka näyttelyssä. Niin, että teokset saavat ilmaa ympärilleen.

Petrin ja Minnan mukaan taiteilijat ovat parhaimmillaan silloin, kun he saavat työskennellä omista lähtökohdistaan käsin, niin ettei heitä pakoteta mihinkään muottiin: Kun taiteilijat saavat vapaat kädet, teokset voivat yllättää sekä kuraattorit että katsojat.